Case – Schoenfabriek Van Bommel

Schoenfabriek wed. J.P. van bommel

 

Het Nederlandse familiebedrijf van schoenmakers ‘Van Bommel’ bestaat sinds 1734. Al negen generaties lang produceren ze hoge kwaliteit handgemaakte producten, allemaal vanuit de schoenfabriek in het Brabantse Moergestel. Pure ambacht! Van Bommel schoenen zijn een begrip. Niet alleen in Nederland, maar ook verder in Europa.

Bedrijfsfilm

Lengte: 31 minuten – Formaat: 10 x 3 meter (bioscoop)

Van Bommel is als familiebedrijf met recht trots op haar rijke geschiedenis. Het verhaal van dit prachtige erfgoed willen ze graag aan het publiek vertellen. Momenteel zijn de ontwikkelingen van de ‘van Bommel Experience’ in volle gang, waarvan deze film een onderdeel is. Een visueel narratief over de van Bommel geschiedenis, die een kijkje achter de schermen geeft en laat zien waarom Van Bommel voor kwaliteit staat.

Het bedrijf wordt nu gerund door de broers Reynier, Pepijn en Floris van Bommel. De 9de generatie. Hoewel hun karakters sterk van elkaar verschillen, vormen ze een hecht team en zorgt hun samenwerking al meer dan 15 jaar voor succes.

De 9de generatie neemt je mee door de geschiedenis van het familiebedrijf. Ze vertellen over hun historie, over Moergestel, over allerlei speciale projecten die ze gedaan hebben en over schoenen natuurlijk.

“We kregen Carte Blanche van Floris voor de invulling van de film”

skills: Concept, Regie, Art-direction, Design, Video, Animatie, Compositing

Schoenfabriek Wed J.P van Bommel

Johanna van Dinter – van Bommel  is de officiële naamgeefster van Schoenfabriek van Bommel. Zij speelt een belangrijke rol in de film. Ze ondersteunt het verhaal als ‘moeder van alle generaties’.

Historie

De geschiedenis van Van Bommel gaat terug tot 1734. Het bedrijf bestaat al langer dan een aantal belangrijke historische gebeurtenissen en uitvindingen. Naast de geschiedenis van het schoenmakersambacht bespreken we ook een aantal van deze gebeurtenissen en bekijken we wat voor een invloed deze hebben gehad op de schoenfabriek.

“In 1817 wordt de fiets uitgevonden. Althans, de voorloper daarvan: de loopfiets.”
Pepijn: “Hoezo is dat belangrijk? Ging toen opeens iedereen op de fiets naar z’n werk?”

“De postzegel zoals we die nu kennen, wordt pas 106 jaar na de oprichting van Van Bommel uitgevonden.”

“Lucifers, verkijgbaar vanaf 1844. Maar in 1879 brengt Thomas Edison pas ‘verlichting’ met zijn patent op de gloeilamp. Een doorbraak voor de industrialisatie”

Trailer

Om de factory tours, met als onderdeel de film, aan te kondigen hebben we een trailer gemaakt. In deze trailer willen we niet te veel prijsgeven van de film. Het is daarom geen ‘traditionele’ trailer, met een edit van film fragmenten. We hebben voor een andere aanpak gekozen.

“Schoenfabriek van Bommel, bij nacht. Het productieproces ligt stil. In de shots beweegt niks, behalve de camera. De fabriek staat als het ware ‘op pauze’. Deze visuele stilte wordt doorbroken door video in/op de omgeving te projecteren met een beamer. Op deze teasende manier geven we subtiel beelden van ​de film​ prijs.”

Bioscoopzaal

Voordat we aan de productie begonnen was er nog geen ingerichte ruimte waar de film kon gaan draaien. Dit gaf ons de gelegenheid om op basis van de afmetingen van de ruimte de plaatsing en grootte te bepalen van de projectie. Het uiteindelijke formaat is 10 x 3 meter. Omdat dit geen standaard resolutie is, was het een hele uitdaging om in dit formaat te werken.

Pre-productie / Post-productie

Familie stamboom

De broers zijn grotendeels in een studio tegen een groene wand opgenomen. Daarna hebben we ze in verschillende omgevingen gezet. Waaronder op een tijdlijn die de hele familie stamboom, van ±1700 tot aan nu, in kaart brengt.

Greenscreen op Locatie

Goed schoenleer wordt onder andere gemaakt van kalfs/runderhuid. Een tamme koe vinden was al een hele opgave, maar om deze dan ook naar een studio te krijgen was een lastig verhaal. Daarom hebben we de studio naar deze ‘knuffelkoe’ gebracht.

Hands-on oplossingen

In het hoofdstuk ‘Panda’, nemen we een kijkje in Floris zijn ideeën boek. Om door middel van stopmotion animatie hier doorheen te kunnen bladeren, bedachten we een ‘RIG’: Nylondraadjes gespannen tussen een groen geverfd houten rad. Door de draden met een bladzijde steeds een tandje verder te zetten, ontstaat het gevoel van bladeren.

Glas in lood

We ontwikkelden deze speciale illustraties voor het hoofdstuk glas in lood. Hierin wordt door middel van animatie een aangrijpende gebeurtenis verteld die de familie heeft meegemaakt. Deze is inmiddels anekdote geworden.

Moergestel

De vader van de 9de generatie is ook nog betrokken bij het bedrijf. Hij gaat samen met Floris op pad door Moergestel en bezoekt speciale plekken met verhalen uit de familiegeschiedenis. Ondanks de wereldwijde bekendheid van Van Bommel blijven ze gevestigd in het ‘pittoreske’ Brabantse dorp.

Productieproces

Wat maakt de Van Bommel schoen een kwaliteitsschoen? We brengen het met video en animatie in beeld: Het productieproces en draagcomfort van een schoen wordt uitgelegd. Daarbij nemen we ook een kijkje in de fabriek.

Meer weten over wat de mogelijkheden zijn voor dit soort projecten?
Of een viewing aanvragen?


Neem contact op met Sander:
+31 (0)6 483 865 88
sander@spreadvideo.nl