Case – TextielMuseum Bauhaus&

TextielMuseum | Bauhaus& | Modern Textiel in Nederland

 

In 2019 is het 100 jaar geleden dat het Bauhaus, een vooruitstrevende school voor ontwerpers, kunstenaars en architecten, in Duitsland is opgericht. Het TextielMuseum heeft deze herdenking aangegrepen om vier kunstenaars uit te nodigen om in de werkplaats van het museum, het TextielLab, aan de slag te gaan. Saskia Noor van Imhoff, Krijn de Koning, Marijn van Kreij en Koen Taselaar gebruiken hier de high en low tech mogelijkheden om hun ideeën, geïnspireerd door het Bauhaus, vorm te geven.

Videoportretten Kunstenaars

collectie video’s, social video’s

In de portretten staat de samenwerking tussen het museum/ TextielLab centraal. We hebben het proces van de kunstenaars gevolgd in hun atelier en later ook in het TextielLab

Doordat het museum collectieopdrachten aan deze kunstenaars geeft, die in hun beeldende werk verwantschap tonen met het Bauhaus in kleur, structuur en ruimtelijke constructies, wordt de lijn van het verleden doorgetrokken naar het heden. Het Bauhaustextiel dient als referentiepunt. Een van de eisen aan de kunstenaars is om een deel van hun werk in het TextielLab uit te voeren.

Het TextielLab is een werkplaats, in de geest van het Bauhaus. Het praktische werk in de werkplaatsen stond centraal in de opleiding van het Bauhaus. De leiding van de werkplaatsen lag bij kunstenaars die zich ‘Formmeister’ noemden, in samenwerking met een ambachtelijke specialist, vergelijkbaar met de productontwikkelaars in het TextielLab.

De meest moderne machines en materialen staan de kunstenaars en ontwerpers in het TextielLab ter beschikking. Het is een plek voor experiment en innovatieve ontwikkeling van producten en kunstwerken, waarbij een technisch specialist de kunstenaar/ontwerper ter zijde staat.

“Het bauhaus is een grondlegger voor de Motion Graphics van deze tijd. Hierdoor was het super interessant om ons te verdiepen in deze materie”

skills: Concept, Regie, Video, Design, Animatie

Omnichanel Videocontent

De basisopdracht die we hebben gekregen, zijn de 4 videoportretten die in de expositie worden geïmplementeerd en na de expo ook worden gearchiveerd in het museum. Naar aanleiding van ons advies hebben we met de gefilmde materiaal voor verschillende communicatiedoeleinden videocontent geproduceerd. Denk hierbij aan facebook(trailer), Instagram en stories (facebook & instagram). Elk kanaal vergt net een andere design aanpak.

Expositie Video’s

Onderstaande video’s zijn te bezichtigen tijdens de expositie Bauhaus& in het textielmuseum van 25 mei t/m 3 nov 2019. Daarna worden de video’s opgeslagen bij de collectie van het museum.

Koen Taselaar – A slightly inaccurate but nonetheless lightly entertaining story of the Bauhaus

Het eeuwenoude Tapisserie de Bayeux, maar ook recentere textiele beeldverhalen zijn voor Koen Taselaar inspiratiebronnen voor zijn opdracht. De geschiedenis van het Bauhaus van 1919 tot 1933 is zijn onderwerp. Van de vroege experimentele en uitbundige jaren tot de late periode, die steeds meer om de architectuur en het functionalisme draait.

Marijn van Kreij – Untitled (Gunta Stölzl, 5 Chöre, 1928 Jacquard weaving)

In 1928 weeft Gunta Stölzl één van haar meest beroemde wandkleden, 5 Chöre. Voor Marijn van Kreij vormt dit wandkleed het uitgangspunt voor zijn collectieopdracht. Voor hem is een bestaand beeld een beginpunt, waar hij op doorwerkt. Zelf zegt hij hierover: ‘Bij het bestuderen en natekenen van zo’n beeld ontstaan er als vanzelf verschillen. Het is een vorm van andermans werk ‘verwerken’

Krijn de Koning – THE ENGINE ROOM

De machinekamer van de oude 19de-eeuwse wollenstoffenfabriek van Chr. Mommers, nu het museum, is het decor van de site specific installatie van beeldend kunstenaar Krijn de Koning. De Koning houdt zich in zijn werk bezig met de vraag hoe architecturale ruimtes kunnen worden ervaren.

Saskia Noor van Imhoff – #+38.00

Saskia Noor van Imhoff liet zich in haar installatie #+38.00 inspireren door de modernistische Meisterhäuser van Walter Gropius uit 1925-26 en de natuur rond een ander bouwwerk, het Kaufmann House in Palm Springs (Californië) van architect Richard Neutra uit 1946.

In opdracht van het TextielMuseum, Tilburg (NL) voor de museumcollectie gerealiseerd.
Uitvoering in het TextielLab (2018-2019).
De werken zijn tot stand gekomen met een financiële bijdrage van het Mondriaan Fonds.
Regie & productie: Spread Motion Design
Cameraman/DOP: Tom van Berkel
Vertaling/Translation: Deckers Translations
Voice-over: Caroline Boot
Fotografie kunstwerken: Josefina Eikenaar/TextielMuseum